top of page
  • Εικόνα συγγραφέαG.P

Πώς και πότε να ποτίσετε τα αμπέλια σας




Η ποιότητα του οίνου καθορίζεται εν μέρει από το νερό που προσλαμβάνει το φυτό, επειδή το νερό επηρεάζει την αναλογία της περιεκτικότητας των σταφυλιών σε οξέα-σάκχαρα, που είναι ένας από τους κύριους καθοριστικούς παράγοντες της ποιότητας του κρασιού. Η ποσότητα νερού που χρειάζεται ένας αμπελώνας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι: η ετήσια βροχόπτωση, η εξατμισοδιαπνοή, η ηλικία των φυτών, το στάδιο ανάπτυξης, η περίοδος ανάπτυξης, ο τύπος του εδάφους, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, η ποικιλία της αμπέλου και οι καλλιεργητικές τεχνικές.


Οι συνολικές ανάγκες σε νερό ενός πρεμνού κατά τη διάρκεια μιας καλλιεργητικής περιόδου κυμαίνονται μεταξύ 500-1200mm. Γενικά, οι ποικιλίες οινοποίησης απαιτούν λιγότερες αρδευτικές συνεδρίες σε σχέση με τις επιτραπέζιες ποικιλίες. Ωστόσο, αυτοί είναι γενικοί κανόνες και κανείς δεν πρέπει να τους εφαρμόζει χωρίς να κάνει εκτενή έρευνα.


Σε περιπτώσεις εξαιρετικά ξηρικών συνθηκών, τα αμπέλια είναι πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα μαρασμού και μειωμένης ανάπτυξης.


Τα κρίσιμα στάδια του αμπελιού όσον αφορά τις ανάγκες του σε νερό είναι:


Κατά την έκπτυξη των οφθαλμών


Σε αυτό το στάδιο, το φυτό έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό για να μπορέσει να ξεκινήσει τη βλάστηση της νέας περιόδου. Είναι αλήθεια ότι – στις περισσότερες περιπτώσεις – το νερό που αποθηκεύεται στο υπέδαφος κατά τις βροχερές μέρες του χειμώνα είναι αρκετό για το αμπέλι. Ωστόσο, σε αμμώδη εδάφη ή σε περιοχές με παρατεταμένες συνθήκες ξηρασίας, η άρδευση εκεί μπορεί να είναι αναγκαία.


Από την ανθοφορία μέχρι την καρπόδεση


Αυτή είναι η πιο κρίσιμη περίοδος, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τα φυτά να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση που ονομάζεται υδατικό στρες. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της καρπόδεσης και άρα μειωμένη παραγωγή.


Από την καρπόδεση ως τον περκασμό


Η έλλειψη νερού κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, ειδικά στις επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιών, θα οδηγήσει σε μείωση του μεγέθους των ραγών κάτι που οι παραγωγοί απεύχονται.


Κατά το στάδιο ωρίμανσης


Σύμφωνα με παρατηρήσεις, μικρότερες και πιο συχνές αρδευτικές εφαρμογές κατά τη διάρκεια του σταδίου ωρίμανσης μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των σταφυλιών. Αρκετοί παραγωγοί κρασοστάφυλων βέβαια προτιμούν να μην αρδεύουν καθόλου σε αυτό το στάδιο. Αυτή είναι πιθανώς η κρισιμότερη περίοδος όσων αφορά την προσοχή που πρέπει να δείξει ο αμπελοπαραγωγός. Το υπερβολικό πότισμα στο στάδιο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην ωρίμανση των επιτραπέζιων σταφυλιών, ενώ στα κρασοστάφυλα μπορεί να επηρεάσει την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα. Εάν η ημέρα πριν από τη συγκομιδή είναι βροχερή, τότε ίσως χρειαστεί να καθυστερήσουμε τη συγκομιδή για 3-4 ημέρες, έτσι ώστε τα σταφύλια να “στεγνώσουν”, να απομακρυνθεί το επιπλέον νερό και να διατηρήσουν έτσι την κατάλληλη περιεκτικότητα σε νερό, το οποίο επηρεάζει σημαντικά την σχετική αναλογία σακχάρων.


Μετά τη συγκομιδή


Προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, τα αμπέλια πρέπει να παράγουν επαρκή ποσότητα ξύλου. Έτσι, πολλοί παραγωγοί επιλέγουν να ποτίζουν τα αμπέλια τους μετά τη συγκομιδή, έτσι ώστε να μην χάσουν το φύλλωμα τους πολύ γρήγορα, και να μπουν νωρίς σε λήθαργο, χωρίς να έχουν προλάβει να ξηλοποιηθούν επαρκώς.


Οι έμπειροι αμπελοπαραγωγοί ισχυρίζονται ότι μπορούν να αναγνωρίσουν πότε το φυτό ξεκινάει να υφίσταται το πρώτο υδατικό στρες (και άρα χρειάζεται άρδευση) όταν ο κορυφαίος έλικας γέρνει προς τα κάτω και τα ανώτερα φύλλα ξεκινούν να καρουλιάζουν. Άλλοι αγρότες αναφέρουν ότι το αντιλαμβάνονται παρατηρώντας τα κατώτερα φύλλα στο πρέμνο. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Σύμφωνα με τους δεύτερους, το δεύτερο υδατικό στρες ξεκινάει όταν τα κατώτερα φύλλα ξεκινούν να καρουλιάζουν και να μαραίνονται.


Γενικά, από τη στιγμή που αρχίζουν  να μεγαλώνουν τα σταφύλια, πολλοί παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών αρδεύουν καλά μια φορά την εβδομάδα στη χώρα μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιείται στάγδην άρδευση και οι σταγόνες στο σύστημα έχουν απόσταση 50 εκατοστά η μία από την άλλη.


Σήμερα, η γεωργία ακριβείας χρησιμοποιεί υψηλή τεχνολογία στον αγρό, παρέχοντας στους παραγωγούς τη δυνατότητα μετρήσεων με μεγάλη ακρίβεια σχετικά με τις ανάγκες σε νερό κάθε ενός από τα πρέμνα που βρίσκονται στον αμπελώνα.





Πηγή: www.wikifarmer.gr


3.690 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page