top of page
  • Εικόνα συγγραφέαG.P

5 Tips για την σωστή λίπανση της ελιάς

Έγινε ενημέρωση: 27 Μαΐ 2020


Η λίπανση αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα στοιχεία για την υψηλή αποδοτικότητα στην καλλιέργεια της ελιάς. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να καταρτίσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θρέψης σε πολυετή βάση που θα λαμβάνει υπόψη τις πολλές παραμέτρους της καλλιέργειας σε συνεργασία με τον γεωπόνο μας. Βασικός στόχος της λίπανσης της ελιάς είναι καταρχήν η αύξηση της γονιμότητας του εδάφους με τον εμπλουτισμό του σε θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία. Είναι αναγκαίο κατά τη λίπανση της ελιάς να διατηρούμε την καλή κατάσταση των ελαιόδεντρων με ισορροπία της βλαστικής ανάπτυξης και της καρποφορίας τους. Επιπλέον, με τον σωστή εφαρμογή λιπασμάτων επιτυγχάνουμε αύξηση της παραγωγής των ελαιόδεντρων κάθε χρόνο και μείωση της παρενιαυτοφορίας, του φαινομένου εκείνου που μια χρονιά υψηλής παραγωγής τη διαδέχεται μια χρονιά χαμηλής απόδοσης.


1. Πως να επιλέξουμε λίπασμα

Πριν προχωρήσουμε στην προσθήκη λιπάσματος στις ελιές μας, πρέπει να κάνουμε εργαστηριακές αναλύσεις για να υπολογίσουμε αντικειμενικά την ανάγκη των ελαιόδεντρων σε θρεπτικά στοιχεία. Αρχικά, χρειαζόμαστε ανάλυση εδάφους του χωραφιού για να γνωρίζουμε τις φυσικές ιδιότητες του χωραφιού μας και να να προσδιορίσουμε τις υπάρχουσες ποσότητες των θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος. Σε αυτό το πλαίσιο, δύο σημαντικοί παράμετροι είναι το pH του εδάφους καθώς και η περιεκτικότητα σε ασβέστιο η οποία επηρεάζει τον βαθμό απορρόφησης των λιπασμάτων που βάζουμε. Συμπληρωματικά, κάνουμε φυλλοδιαγνωστική ανάλυση για τον προσδιορισμό των διάφορων θρεπτικών στοιχείων των φύλλων της ελιάς σε συγκεκριμένη φάση του βλαστικού κύκλου. Η καλύτερη περίοδος για τη λήψη δείγματος από το έδαφος είναι αρχές φθινόπωρου, ενώ για τη φυλλοδιαγνωστική είναι το τέλος χειμώνα, όπου σταθεροποιούνται οι τιμές των στοιχείων στα φύλλα της ελιάς. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλύσεις ολοκληρώνονται πριν την εποχή λίπανσης της ελιάς.




2. Η σημασία της οργανικής ουσίας στη λίπανση της ελιάς

Κατά τη λίπανση της ελιάς, σε πρώτη φάση, εξασφαλίζουμε επάρκεια οργανικής ουσίας, ιδιαίτερα αν η καλλιέργεια βρίσκεται σε ξηρικά και άγονα εδάφη. Η οργανική ουσία βελτιώνει τη γονιμότητα, τη βιολογική δραστηριότητα του εδάφους και την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τα ελαιόδεντρα. Η αύξηση της οργανικής ουσίας, κατά τη λίπανση της ελιάς, επιτυγχάνεται με τη χλωρά λίπανση, δηλαδή την καλλιέργεια ψυχανθών και σιτηρών και την ενσωμάτωσή τους στο έδαφος, καθώς με την ενσωμάτωση καλοχωνεμένης κοπριάς, κομπόστ, στεμφύλων από το πάτημα των σταφυλιών, ακόμα και με φύκια από της θάλασσας. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η έλλειψη οργανικής ουσίας στο έδαφος σε συνδυασμό με την παρατεταμένη και αλόγιστη χρήση χημικών λιπασμάτων στις εντατικές καλλιέργειες ελιάς αποτελούν τους κύριους παράγοντες εμφάνισης έλλειψης ιχνοστοιχείων (τροφοπενίες).

3. Σημαντικοί παράγοντες για τη λίπανση της ελιάς

Σχεδιάζοντας το πρόγραμμα λίπανσης για τις ελιές μας και για να επιλέξουμε το κατάλληλο λίπασμα, σε επόμενο στάδιο συνυπολογίσουμε παραμέτρους που σχετίζονται με την καλλιέργεια της ελιάς. Βασικοί παράγοντες είναι η ηλικία και η ανάπτυξη των ελαιόδεντρων, η καλλιεργούμενη ποικιλία της ελιάς, η κλίση του εδάφους, το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς που θα ακολουθήσουμε, καθώς και το αν ποτίζεται ο ελαιώνας. Τα μεγαλύτερης ηλικίας και ανάπτυξης ελαιόδεντρα χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα λιπάσματος διαφορετικών θρεπτικών στοιχείων σε σχέση με τα νεαρά ελαιόδεντρα. Οι αρδευόμενοι ελαιώνες χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα λίπανσης από τους ξηρικούς ελαιώνες, ενώ επικλινείς ελαιώνες θέλουν μικρές ποσότητες λίπανσης σε περισσότερες δόσεις λόγω υψηλού ποσοστού έκπλυσης θρεπτικών στοιχείων σε σχέση με ελαιώνες που βρίσκονται σε πεδινές περιοχές. Κατά τη λίπανση της ελιάς, καλό είναι να γίνεται ενσωμάτωση του λιπάσματος (ειδικά των αμμωνιακών) στο έδαφος, για μην έχουμε απώλειες θρεπτικών στοιχείων κυρίως λόγω εξάτμισης.




4. Τα βασικά θρεπτικά στοιχεία για τη λίπανση της ελιάς

Η λίπανση της ελιάς γίνεται κυρίως με προσθήκη του κατάλληλου λιπάσματος στο έδαφος και συμπληρωματικά με διαφυλλικό ψεκασμό στο φύλλωμα των ελαιοδέντρων. Απαιτεί σε ετήσια βάση σημαντική ποσότητα αζώτου που προσφέρει βλαστική ανάπτυξη των ελαιόδεντρων, αύξηση της χλωροφύλλης και βελτίωση της ικανότητας να αφομειώνει άλλα στοιχεία. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα αζώτου στις ελιές δημιουργεί πολλούς ανεπιθύμητους λαίμαργους βλαστούς, καθώς και ευαισθησία σε παγετούς και μυκητολογικές ασθένειες. Το κάλιο είναι απαιραίτητο στοιχείο για τη λίπανση της ελιάς που πρέπει να διατίθεται σε σημαντική ποσότητα για να έχουμε καλή καρποφορία, υψηλή παραγωγή, αύξηση της ελαιοπεριεκτικότητας καθώς και αντοχή σε μυκητολογικές ασθένειες και παγετό. Συμπληρωματικά, η καλλιέργεια της ελιάς απαιτεί μικρότερες ποσότητες φώσφορου που επηρεάζει την ανθοφορία και την καρπόδεση του ελαιόδεντρου και φαίνεται να επιταχύνει και την ωρίμανση του καρπού. Η λίπανση της ελιάς με βόριο είναι αναγκαία, καθώς το βόριο αποτελεί κρίσιμο ιχνοστοιχείο για την ανθοφορία και την καρπόδεση της ελιάς που σχετίζεται με την εμφάνιση της παρενιαυτοφορίας.


5. Οδηγίες στην επιλογή λιπάσματος

Επιλέγουμε λίπασμα για την ελιά, ελέγχοντας προσεκτικά την περιεκτικότητα επί τοις εκατό (%) από το κάθε θρεπτικό στοιχείο των λιπασμάτων και έχοντας υπόψη και την τιμή της συσκευασίας του λιπάσματος ώστε να αξιολογούμε τη σχέση τιμής και ποιότητας. Οι τρεις αριθμοί που αναγράφονται στη συσκευασία του λιπάσματος, αναφέρονται στην περιεκτικότητα επί τοις εκατό (%) στα τρία βασικά στοιχεία θρέψης τα οποία κατά σειρά είναι: άζωτο, φώσφορος και κάλιο. Για παράδειγμα, το λίπασμα 7-4-10 περιέχει 7% άζωτο, 4% φώσφορο, και 10% κάλιο. Συμπληρωματικά, αναφέρονται στο λίπασμα οι ποσότητες σε μαγνήσιο (Μg), βόριο (B) και ασβέστιο (Ca).






73 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page