top of page
  • Εικόνα συγγραφέαG.P

Όργωμα χωραφιών: Πλεονεκτήματα



Με την κατεργασία του εδάφους επιτυγχάνουμε:


1. Έλεγχο των ζιζανίων.

Προσπαθούμε να καταστρέψουμε τα ζιζάνια πριν σπείρουμε την καλλιέργειά μας. Θέλουμε όταν αρχίσουν να φυτρώνουν τα νεαρά φυτά να μην έχουν ανταγωνισμό από εγκατεστημένα ζιζάνια. Επί πλέον εργασίες που προκαλούν αναστροφή του εδάφους όπως το όργωμα παραχώνουν στο βάθος του οργώματος τους σπόρους των ζιζανίων όπου μεγάλο μέρος τους καταστρέφεται καθώς όταν βλαστήσει δεν μπορεί να φτάσει στην επιφάνεια του εδάφους.


2. Διαχείριση φυτικών υπολειμμάτων της προηγούμενης καλλιέργειας.

Με το όργωμα παραχώνουμε τα φυτικά υπολείμματα στο έδαφος και αφήνουμε μια επιφάνεια καθαρή για να λειτουργήσουν τα επόμενα μηχανήματα. Ακόμα και η ενσωμάτωση στην επιφανειακή στιβάδα του εδάφους διευκολύνει τις επόμενες εργασίες και περιορίζει τις εμπλοκές των υπολειμμάτων με τα μηχανήματα που δυσκολεύει τη λειτουργία τους.


3. Ενσωμάτωση υλικών.

Με την κατεργασία ενσωματώνουμε υλικά όπως κοπριές (που αν μείνουν στην επιφάνεια του εδάφους χάνουν πολύτιμα στοιχεία όπως το άζωτο), λιπάσματα και εδαφοβελτιωτικά (ασβέστη κλπ). Η ενσωμάτωση βελτιώνει τη χρησιμοποίηση τους από τα φυτά.


4. Έλεγχο της διάβρωσης του εδάφους.



Ολα αυτά τα πετυχαίνουμε με τη κατεργασία του εδάφους που περιλαμβάνει το όργωμα, δηλαδή τη κοπή μιας λωρίδας εδάφους, το θρυμματισμό της (σε μεγαλύτερους ή μικρότερους βώλους) και την αναστροφή της. Είναι μια διαδικασία αργή και ενεργοβόρα.

Η φθορά των τριβόμενων με το έδαφος μεταλλικών μερών αυξάνει το κόστος επισκευών και συντήρησης.


Το όργωμα εκτός από τους στόχους που αναφέρθηκαν επιτυγχάνει και ορισμένα άλλα επιθυμητά αποτελέσματα. Με την αναστροφή του εδάφους μας απαλλάσσει από τα φυτικά υπολείμματα αλλά ταυτόχρονα μειώνει τους πληθυσμούς των ζιζανίων καθώς τοποθετεί τους σπόρους σε βάθος που δεν μπορούν να φυτρώσουν. Επιπλέον αφήνει το έδαφος με μεγάλους βόλους εδάφους που δημιουργούν μια ανώμαλη επιφάνεια που στραγγίζει και ξηραίνεται ευκολότερα την άνοιξη και επιτρέπει τη ταχύτερη προετοιμασία των χωραφιών για σπορά και τη ταχύτερη θέρμανση τους.


Ένα άλλο πλεονέκτημα του οργώματος που γίνεται το Φθινόπωρο για ανοιξιάτικες καλλιέργειες είναι ότι οι μεγάλοι βόλοι του εδάφους θρυμματίζονται στη διάρκεια του χειμώνα από τις παγωνιές. Το νερό μέσα στους βόλους παγώνει όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου και καθώς διαστέλλεται θρυμματίζει τους βόλους χωρίς δικό μας κόστος.

Η κατεργασία του εδάφους που περιλαμβάνει όργωμα ονομάζεται συμβατική κατεργασία και είναι η κύρια κατεργασία που εφαρμόζεται εδώ και σχεδόν 3000 χρόνια.





Πηγή:www.eleftheria.gr

Άρθρο του Φάνη Γέμτου, Γεωπόνος & Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

876 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Komentar

Dinilai 0 dari 5 bintang.
Belum ada penilaian

Tambahkan penilaian
bottom of page